Påske og vår = realfagstid

I Espira tenker vi at barn som får et variert og spennende møte med matematikk, naturvitenskap og teknologi i barnehagealder vil møte realfagene på en utforskende og nysgjerrig måte videre i livet.

Oda Bjerknes, realfagspedagog i Espira @pi-parken

Oda Bjerknes har det siste året hatt et engasjement hos Matematikksenteret. Hun anbefaler tre nye og spennende aktiviteter på senterets nettsider i år:

Antall, rom og form

Påskeegg i skålene

Det å erfare at et antall kan deles opp og så settes sammen igjen til en helhet er viktig for å forstå addisjon og subtraksjon senere. Når barna forklarer hvordan de tenker og lytter til andre barn sine måter å tenke på, får de mulighet til å resonnere seg fram til løsninger på forskjellige måter. Du finner aktiviteten her.

Påskedyrenes aktivitetsdag

Matematikk handler blant annet om å stille spørsmål, resonnere, argumentere og søke løsninger. I denne aktiviteten blir barna oppmuntret til å se for seg ulike løp som dyrene skal utføre. Du finner aktiviteten her. 

Fra påskeegg til påskefugl

Dette er en aktivitet hvor barna kan undersøke, sette sammen og bli kjent med ulike former. Aktiviteten har mange løsninger og gir rom for tilrettelegging for barn i ulike aldre. Du finner aktiviteten her.

Natur, miljø og teknologi

Realfagsaktiviteter kan gjerne ta utgangspunkt i de tradisjonelle elementene fra påske og vår, som maling av egg og dyrking av karse. Men kanskje vi kan forsøke å dyrke noe annet i år, eller eksperimentere med egg, i stedefor å male dem?

Dyrke erter

Det er fint å så karse i vinduskarmen, med det går også an å prøve noe nytt. Naturfagssenteret foreslår å dyrke erter i en plastpose. Du finner aktiviteten her.

Gjennomsiktig egg?

Nakent egg

Legg et rått egg i et glass med eddik og la det ligge i minst et døgn. Hva skjer og hvorfor?

Svevende egg

Hva skjer om dere putter et rått egg i en glassbolle med vann? Vil det flyte eller synke? Riktignok vil egget synke i ferskvann. Men om dere tilsetter godt med salt i vannet, endrer dere massetettheten på vannet og egget vil flyte opp! Hva med å tilsette litt påskegul konditorfarge på vannet?

Magisk egg?

Egg mot egg

Hva skjer om dere slår to egg mot hverandre? Joda, søl blir det nok! Men finner dere ut noe mer? Les mer om forsøket her.


God realfagspåske og -vår!

 

Tags:

test