Hvordan søke barnehageplass?

Visste du at hele 91,8% av 1-5 åringer går i barnehage? (SSB 2019).  I Norge har vi altså svært god barnehagedekning. For deg som forelder er dette veldig positivt! 

Det er mye å tenke på når du skal velge og søke barnehage. Når du har bestemt deg for hvilke barnehager som er aktuelle er det visse bestemmelser som gjelder. Her har vi forsøkt å samle disse for deg.  

Først om fremst: hva sier loven om rett til barnehageplass? 

1. Dersom barnet ditt fyller ett år i løpet av august og du har søkt plass innenfor fristen i din kommune, skal du innen utgangen av august ha mottatt tilbud om barnehageplass.

2. Dersom barnet ditt fyller ett år i september, oktober eller november, og du har søkt plass innenfor fristen i din kommune, har du rett til plass (senest?) den måneden barnet fyller ett år. 

3. Barn født i desember har rett til plass førstkommende august det året de har fylt ettår, men dere kan være heldige å få plass tidligere dersom dere søker. 

Hva koster egentlig en barnehageplass?
Alle barnehager i Norge koster like mye, uansett om de er private eller kommunale. Stortinget vedtar hvert år en makspris. For 2020 er denne satt til 3135kr per måned. Matpenger kommer i tillegg og varierer mellom barnehagerNoen barnehager serverer tre måltider om dagen, mens i andre barnehager må det tas med matpakke. Det finnes også ulike moderasjonsordninger som du kanskje har rett til å benytte deg av. Barnehagen har informasjon om disse

Hvor søker jeg plass?
Selve søknadsprosessen gjøres via din kommune sine nettsider og fristene i hovedopptaket varierer, så undersøk dette for din kommune. Husk også at du må være bosatt i kommunen du søker. Er du på flyttefot og ikke har fått adresse enda, ta kontakt med den kommunen du flytter til for å få hjelp.

Hvor mange barnehager kan jeg søke på?
Du kan velge flere barnehager du ønsker å søke plass i og rangere disse etter prioritet. Husk at valg av barnehage vil ha stor betydning for barnet ditt i årene fremover. Undersøk gjerne flere steder før du søker! 

Har du ikke bestemt deg enda? Her er noen tips til hva du bør se etter i en barnehage.

Tags:

barnbarnehagebarnehageplassespirahvordan søke barnehageplassrett til barnehageplasssmåbarnsforeldresøke barnehagesøknadsfrist